02.08.2012

Δεν έγιναν εμβολιασμοί για τον μελιταίο πυρετό, επειδή δεν ήρθαν τα εμβόλια!

02.08.2012
Ο απαραίτητος εμβολιασμός των αμνοεριφίων στο νησί της Θάσου, για την προστασία από τον μελιταίο πυρετό, δεν πραγματοποιήθηκε φέτος, γιατί δεν εστάλησαν από την Αθήνα τα εμβόλια. Ο αριθμός των αμνοεριφίων που δεν εμβολιάστηκαν είναι μικρός, αφού τα περισσότερα εμβολιάστηκαν το καλοκαίρι του 2008, όταν εμφανίστηκαν κρούσματα της νόσου στο νησί, είπε στον «Κ.Τ.» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας, Π. Ιωσήφ, ο οποίος μίλησε και για το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στην υπηρεσία.
Την περασμένη εβδομάδα αναφερθήκαμε στα σοβαρά θέματα της έλλειψης σφαγείου και κτηνίατρου στο νησί της Θάσου. Το δημοτικό σφαγείο στα Λιμενάρια σταμάτησε να λειτουργεί, πριν από μερικά χρόνια, επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου. Η διακοπή της λειτουργίας του, μάλιστα, έγινε με εισαγγελική παρέμβαση και απόφαση του τότε νομάρχη Καβάλας. Η σημερινή δημοτική αρχή, όπως δήλωσε στον «Κ.Τ.» ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Ραφτόπουλος, δεν σκέφτεται να το επαναλειτουργήσει, γιατί έχει σοβαρές πολεοδομικές ατέλειες. Ο στόχος της διοίκησης, πρόσθεσε, είναι να εκμεταλλευτεί το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό την κατασκευή μικρών μονάδων σφαγείων στα νησιά, οι οποίες θα λειτουργήσουν όπως τα σύγχρονα σφαγεία της ηπειρωτικής χώρας. Όσον αφορά τον κτηνίατρο, ο Δήμος Θάσου έκανε αίτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, για την πρόσληψη ατόμου με τη συγκεκριμένη ειδικότητα, η οποία απορρίφθηκε.

Τρεις υπάλληλοι στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας!

Χθες, ωστόσο, πληροφορηθήκαμε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ότι το Π.Δ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αφορά όλα τα νησιά της χώρας, αλλά μόνο εκείνα που δεν έχουν τακτική θαλάσσια συγκοινωνία και απέχουν πολύ από τα λιμάνια του ηπειρωτικού τμήματος. Η Θάσος, μας είπαν, δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία αυτή, αφού έχει τακτική συγκοινωνία και απέχει μερικά ναυτικά μίλια από το πλησιέστερο πορθμείο (σ.σ. της Κεραμωτής). Επομένως, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να κατασκευαστεί σφαγείο στο νησί, με την ευκαιρία του Π.Δ. Μετά την απόρριψη της αίτησης για την πρόσληψη κτηνίατρου, επίσης, το πρόβλημα της έλλειψης αυτής της ιατρικής ειδικότητας για την κάλυψη των αναγκών του νησιού, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την πλήρη στελέχωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας. Στη συνομιλία που είχαμε με το διευθυντή της υπηρεσίας, Παντελή Ιωσήφ, αναδείχτηκαν δύο εξίσου σοβαρά προβλήματα. Αυτό της υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και ένα δεύτερο, το οποίο τη δημόσια υγεία και το τουριστικό προφίλ της Θάσου. Το προσωπικό στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας έχει συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να είναι η υπηρεσία με τους λιγότερους υπαλλήλους, μόλις τρεις(!), μεταξύ των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι δύο από τους τρεις υπάλληλους, μάλιστα, βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης και αν δεν αντικατασταθούν με νέους, η υπηρεσία κινδυνεύει να καταργηθεί. Ο Π. Ιωσήφ, μας είπε ότι συνέταξε και έστειλε πρόσφατα στην Αθήνα μία επιστολή, στην οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το πρόβλημα. Ο φόρτος εργασίας που έχουν επωμιστεί οι τρεις υπάλληλοι είναι μεγάλος και τα αντικείμενα που πρέπει να ασχοληθούν πολλά και σοβαρά. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, όμως δεν αισιοδοξεί ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Ελλιπείς έλεγχοι και εμβολιασμοί ζώων

Στο σημείο αυτό, αρχίζει το δεύτερο σημαντικό θέμα. Αυτή την εποχή, πρόσθεσε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι στα κρεοπωλεία και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, εστιατόρια κ.λπ.), στα οποία προσφέρονται ζωικά προϊόντα. Σκοπός των ελέγχων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας από τα ακατάλληλα προϊόντα και η τιμωρία των παραβατών των αγορανομικών διατάξεων. Λόγω της έλλειψης κτηνιάτρων (σ.σ. φέτος δεν προσλήφθηκαν ούτε εποχικοί), δεν είναι εφικτό να γίνουν κανονικά οι έλεγχοι αυτοί. Ο Νομός Καβάλας και ιδιαίτερα η Θάσος, που είναι ο βασικός τουριστικός προορισμός στην περιοχή, σημείωσε ο Π. Ιωσήφ, είναι έρμαιο των επιτήδειων. Πριν από τέσσερα χρόνια, επίσης, στη Θάσο είχε προκληθεί σάλος με την εκδήλωση κρουσμάτων μελιταίου πυρετού στα αμνοερίφια. Το πρόβλημα πήρε διάσταση και ξεπέρασε τα εθνικά σύνορα, δημιουργώντας πλήγμα στον τουρισμό του νησιού. Τότε, με κινητοποίηση της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εστάλησαν στο νησί περισσότεροι από δέκα κτηνίατροι, προκειμένου να εμβολιάσουν τον υγιή πληθυσμό των αμνοεριφίων. Στην εκστρατεία εκείνη εμβολιάστηκε ένας μεγάλος αριθμός ζώων, όμως οι εμβολιασμοί συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια. Φέτος, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε κανένας εμβολιασμός. Κι αυτό, γιατί δεν εστάλησαν από το κράτος τα εμβόλια! «Οι εμβολιασμοί έπρεπε να γίνουν μέχρι τον Ιούλιο. Μπήκε ο Αύγουστος και τα εμβόλια δεν ήρθαν ακόμα», σχολίασε ο Π. Ιωσήφ, αλλά έσπευσε να μας καθησυχάσει λέγοντας ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων ζώων είναι μικρός. Οφείλουν οι τοπικοί άρχοντες, βουλευτές, η διοίκηση της Π.Ε. Καβάλας και ο Δήμος Θάσου, να δώσουν λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό των αμνοεριφίων για την προστασία από τον μελιταίο πυρετό.
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Keine Kommentare:

Καραμανλης κουμπαρακι Ερτογαν 11/07/2020

Ας τον παρει ενα Τηλεφωνο Τι σκατα κουμπαρος ειναι