22.12.2014

Μετανάστευση στη Γερμανία

Κάθε Έλληνας όπως και όλοι οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής ένωσης έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν ελεύθερα στη Γερμανία και δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα έως και 3 μήνες χωρίς περιοριστικούς όρους. Για την είσοδο στη χώρα απαιτείτε αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου ή διαβατήριο σε ισχύ.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Γερμανία μετά τους 3 μήνες απαιτείται πιστοποιητικό παραμονής το οποίο εκδίδεται από την υπηρεσία αλλοδαπών. Από τη στιγμή που βρεθεί κάποια κατοικία είναι απαραίτητο να δηλωθεί στην αρμόδια τοπική υπηρεσία άμεσα ακόμα κι αν αυτό γίνει στους 3 πρώτους μήνες της παραμονής στη Γερμανία. Εάν δεν δηλωθεί υπάρχει περίπτωση υποβολής προστίμου ακόμα και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην άδεια διαμονής.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω κατά τους 3 πρώτους μήνες στη χώρα δεν χρειάζεται κάποιο έγγραφο ή κάποια δήλωση στις τοπικές αρχές. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να ταξιδέψετε στη Γερμανία και από την πρώτη μέρα να αναζητήσετε εργασία στη χώρα. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχουν προϋποθέσεις που περιορίζουν την παραμονή στη χώρα. Θα πρέπει να είστε μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας, πάροχος υπηρεσιών ή αποδέκτης αυτών των υπηρεσιών. Για άτομα που δεν έχουν εργασία στη Γερμανία επιτρέπεται η παραμονή τους στη χώρα μόνο εάν αποδείξουν πως έχουν οικονομικούς πόρους που επαρκούν χωρίς να χρειάζεται η παροχή κοινωνικού επιδόματος. Επίσης, τα άτομα αυτά χρειάζεται να έχουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ:

  • Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να γνωρίζετε πως χρειάζονται τουλάχιστον βασικές γνώσεις της Γερμανικής γλώσσας. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κάποιος εργασία στη Γερμανία χωρίς να ξέρει Γερμανικά. Οι μόνες δουλείες που μπορεί να κάνει κάποιος Έλληνας χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα είναι σε κάποιο Ελληνικό εστιατόριο ή κάτι σχετικό. Αλλά και αυτό είναι κάτι πολύ προσωρινό. Μια τέτοια εργασία όμως δεν σας εξασφαλίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γερμανικό κράτος έχει μεριμνήσει και προσφέρει δωρεάν ταχύρυθμα μαθήματα γερμανικών. Για να τα παρακολουθήσει κάποιος αρκεί μία αίτηση στο δήμο ή στο υπουργείο.
  • Για ανειδίκευτος εργαζόμενους τα πράγματα δεν είναι τόσο θετικά. Καταρχήν ισχύει αυτό που αναφέρθηκε και παραπάνω όσον αφορά τη γλώσσα. Για κάποιον ανειδίκευτο η εύρεση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά όχι και αδύνατο. Ο μισθός είναι χαμηλός και δεν εξασφαλίζει οικονομική ευχέρεια αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν γίνετε να τα βγάζει κάποιος πέρα σαν ανειδίκευτος.

Keine Kommentare:

Καραμανλης κουμπαρακι Ερτογαν 11/07/2020

Ας τον παρει ενα Τηλεφωνο Τι σκατα κουμπαρος ειναι